Förläng livslängden på ditt padelracket med 6 enkla tips!

av Harshit Mondal på April 15, 2022
Förläng livslängden på ditt padelracket med 6 enkla tips!

Såhär förlänger du livslängden på ditt padelracket!

Har du lyckats få en spricka i ditt padelracket? Sprack det bara från ingenstans? Här är några tips på hur du tar hand om ditt padelracket för att undvika sprickor och andra typer av skador!

  1. Förvara aldrig ditt padelracket i bilen - särskilt över natten!
  2. Slå aldrig på ditt padelracket med handflatan!
  3. Försök inte ta upp bollarna genom att slå bollen mot marken.
  4. Krocka inte med din medspelare (eller motståndare)
  5. Undvik galler, golv och glas!
  6. Använd ramskydd!

1. Förvara aldrig ditt padelracket i bilen - särskilt vid temperaturskillnader

Förutom att du riskerar att ditt padelracket blir stulet och att du får en krossad vindruta, så riskerar du även att kolfibern i ditt racket försämras. 

Vid kraftiga temperaturskillnader - exempelvis på vintern när det går från minusgrader till plusgrader, eller på sommaren när ditt racket ligger i 50 grader i bilen - så kan kolfibern i ditt padelracket försämras. Inte heller är kolfibern, eller materialet i ditt padelracket, gjort för att stå ut med kraftiga temperaturskillnader och därefter direkt kollidera med en padelboll. Det kan bl.a. leda till uttorkning och därefter sprickor - vilket är anledningen till att ditt padelracket helt plötsligt spricker vid en bollträff. 

Har du ändå glömt racketen i bilen? Då rekommenderar vi dig att låta racketen vila inne i hallen så länge som möjligt - för att låta racketen uppnå sin "normala" temperatur. Dessutom rekommenderar vi starkt att införskaffa en väska som innehåller ett s.k. "thermo-fack" - som ska hjälpa till att skydda racketen mot för stora temperaturskillnader. Dessutom är det snyggt, skyddar mot stötar och du kan packa ned andra tillbehör som bollar, grepp och ombyten. 

Se exempelvis Adidas Racket Bag Multigame Vintage - dessutom till marknadens absolut vassaste pris! 

Adidas Racket Bag Multigame Vintage 2.0 (svart)

2. Slå aldrig ditt padelracket mot handflatan!

Kommer du från tennisen? Eller har du sett några polare stå och "känna" på racketens sweetspot genom att slå det mot handflatan för att "känna på spänsten"? 

Det går utmärkt (nåväl, det är ok) att göra med ett tennisracket eftersom ett sådant racket har strängar vilket ett padelracket inte har. 

Att hantera sitt padelracket på ett sådant sätt är direkt skadligt och är även en av anledningarna till att sprickor uppstår - även om det inte sker just vid samma tillfälle. Detta för att racketen har försvagats efter alla slag mot handflatan (eller fotsulorna, knäna eller annat material som är hårdare än ditt padelracket). 

3. Försök inte att "slå upp" bollen från marken

Även om det ser extremt snyggt och enkelt ut när proffsen plockar upp bollarna genom att "studsa" upp bollen mot marken med hjälp av padelracketen så finns det två väsentliga skillnad - 1. De är proffs och 2. De byter generellt sett ut sina padelrackets lite oftare än gemene man. 

Att slå på en boll som ligger stilla på marken, för att försöka "studa upp den" (så som man kan göra i tennis) är som att be om skador på ditt racket. Precis som i punkten 2 så saknar ditt padelracket strängar, och sådan hanterning försvagar ofta kolfibern i ditt racket. Även detta är alltså en anledning till att sprickor uppstår. 

Så även om det är lite jobbigare - böj på knäna och ta upp bollen med handen (alternativt med hjälp av fötterna och racketen). 

4 och 5. Var smart! :) 

Nu kommer vi till självklarheter - som att inte krocka med sin medspelare och att undvika galler, golv och glas. Det handlar helt enkelt om att vara rädd om sitt racket! 

Utöver att du därigenom kan skydda och förlänga livslängden, att kommunicera med sin medspelare brukar normalt leda till ett bättre resultat och roligare matcher! 

6. Använd ramskydd!

Genom att använda ramskydd skyddar du ditt racket mot skrapmärken, och kan förebygga sprickor. Däremot hjälper det inte mot någon av punkterna 1-3 (och knappast punkten 4 heller)! 

TILLBAKA TILL TOPPEN